Ιστορικο

467

«…περήφανοι για τα χρόνια που μας δίδαξαν, περήφανοι για τα χρόνια που έρχονται…»


Το 1955, ο Νικόλαος Πανόπουλος και η σύζυγός του Αγγελική, δημιουργούν το ιδιωτικό σχολείο «ΜΕΛΙΣΣΑ» στην Καλλιθέα, στην οδό Χ. Τρικούπη και ξεκινούν να προσφέρουν την αρτιότερη εκπαίδευση σε μικρούς μαθητές.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργεί ως μονοθέσιο δημοτικό. Ταχύτατα όμως, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση των δημιουργών του, το καθιστά ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδιωτικά ιδρύματα στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης. Το 1970, η «ΜΕΛΙΣΣΑ» λειτουργεί ως εξαθέσιο δημοτικό σχολείο και διθέσιο νηπιαγωγείο. Το 1975, η σχολή «ΜΕΛΙΣΣΑ» μεταφέρεται στην οδό Ψηλορείτη, σε ένα τετραώροφο ιδιόκτητο κτήριο, γίνεται πανελλαδικά γνωστή, διαθέτει 9 εκπαιδευτικούς, με κορυφαία την Αγγελική Πανοπούλου, η οποία και παρέμεινε σαν δασκάλα και διευθύντρια της σχολής για 50 ολόκληρα χρόνια.

Από τα Θρανία της «ΜΕΛΙΣΣΑ» αποφοιτούν κάθε χρόνο εκατοντάδες μαθητές οι οποίοι, στο μεγαλύτερο ποσοστό, αριστεύουν στις μετέπειτα σπουδές τους, κάποιοι δε από αυτούς, αποκτούν σημαντική κοινωνική καταξίωση στην επαγγελματική τους ζωή και γίνονται γνωστοί στο πανελλήνιο.

Το καλοκαίρι του 2001 ο Νίκος Πανόπουλος φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένεια. Το καλοκαίρι του 2004 η σχολή «ΜΕΛΙΣΣΑ» περνάει στα χέρια της‘Ελντας Πανοπούλου, κόρη της Αγγελικής και του Νίκου Πανόπουλου, η οποία την μετατρέπει σε ανώτερη δραματική σχολή.

Οι ανακατασκευές του κτηρίου θα κρατήσουν 5 ολόκληρους μήνες. 11 συνεργεία τεχνικών Θα μεταμορφώσουν το ιδιωτικό δημοτικό σχολείο «ΜΕΛΙΣΣΑ» και τον Μάιο του 2005 η Ανώτερη Δραματική Σχολή «ΜΕΛΙΣΣΑ Σχολή Τέχνης» Θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία και σημαντικότατο αριθμό σπουδαστών πολλοί από τους οποίους δημιουργούν και καταξιώνονται μέσα στο χώρο της υποκριτικής τέχνης.

Τον Μάρτιο του 2016 η ιδρύτρια του δημοτικού σχολείου «ΜΕΛΙΣΣΑ» , η Αγγελική Πανοπούλου , μητέρα της Έλντας Πανοπούλου , φεύγει από την ζωή , πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω της σπουδαία πνευματική κληρονομιά μέσα από το διδασκαλικό της έργο σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.