Jun 11, 2018 / by admin / In Uncategorized / Leave a comment

«Ο ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ» ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΟ ΓΕΛΙΟ: ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΠΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ Έ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η θεατρική παράσταση «Ο ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία της Έλντας Πανοπούλου με πρωταγωνιστές τους αποφοίτους της σχολής της, της Ανώτερης Δραματικής Σχολής «MELISSA ART SCHOOL ,, που παίχτηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Αμαλιάδα και το Σάββατο στον Πύργο, ήταν μια πραγματική έκπληξη που αποθεώθηκε από το κοινό που κατέκλυσε και στις δύο παραστάσεις αφενός τον νέο Πολυχώρο Πολιτισμού στην Αμαλιάδα και αφετέρου το θέατρο Απόλλων, σκορπίζοντας άφθονο γέλιο. Οι ταλαντούχοι πρωταγωνιστές, οι αυριανοί επαγγελματίες πλέον ηθοποιοί, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αποδεικνύοντας ότι το μεράκι και η αληθινή αγάπη για την τέχνη, όταν μάλιστα έχεις δασκάλους όπως την Έλντα Πανοπούλου αλλά και την Μαρία Κανελλοπούλου που ήταν και αυτή παρούσα για να εμψυχώσει τους μαθητές της, αποτελούν εγγύηση για την μετέπειτα πορεία τους.

Να σημειώσουμε βεβαίως ότι για την Ηλεία, η παράσταση αυτή είχε μια ιδιαίτερη σημασία για… πάνω από έναν λόγους! Η Έλντα Πανοπούλου κατάγεται από την Ηλεία και συγκεκριμένα από το Πανόπουλο και είχε διακαή πόθο να παρουσιάσει ένα μέρος της δουλειάς της στον τόπο καταγωγής της, ενώ στην παράσταση πήραν μέρος δύο μαθήτριές της  σχολής της από τον Πύργο. Η Αθανασία Κατσιδήμα που έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ ηθοποιίας, απόφοιτη πλέον τη ς σχολής, κόρη του π. Νικόλαου Κατσιδήμα εφημέριου του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος  και η νεαρή  Έλενα Γαβρά, πρωτοετής της σχολής της Έλντας Πανοπούλου που συμμετείχε στα χορευτικά, κόρη του προέδρου της ΝΟΔΕ Ηλείας Χρήστου Γαβρά.

Και οι δύο παραστάσεις είχαν ελεύθερη εισοδο για το κοινό, στον Πύργο μάλιστα η παράσταση ήταν μια κοινωνική προσφορά του Ι. Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, ενώ στην Αμαλιάδα συνδυάστηκε με το άνοιγμα για πρώτη φορά, του Πολυχώρου Πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Μάλιστα στην Αμαλιάδα, στο υπέροχο αυτό νέο θέατρο που για πρώτη φορά δέχθηκε θεατές και ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις μιας παράστασης, ο δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαρίστησε την Έλντα Παναοπούλου και εξέφρασε τη χαρά του που ο συγκεκριμένος χώρος «εγκαινιάστηκε» ανεπίσημα βεβαίως, με μια παράσταση που δημιούργησε μια ηθοποιός και σκηνοθέτης που κατάγεται από τον δήμο Ήλιδας, ενώ ευχαρίστησε και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Τζαβάρα που ήταν παρών, γιατί το έργο χρηματοδοτήθηκε και άρχισε η κατασκευή του στην δική του υπουργική θητεία στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τόνισε δε ότι τα επίσημα εγκαίνια του Πολυχώρου θα γίνουν στις 22 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η παρασταση στον Πυργο

Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου Απόλλων, τους θεατές καλωσόρισε με θερμά λόγια ο π. Νικόλαος Κατσιδήμας, τονίζοντας ότι η παράσταση είναι μια κοινωνική προσφορά του Ι. Ναού στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων που κάνει, ενώ ήταν εμφανής η συγκίνησή του που η κόρη του Αθανασία θα έπαιζε στον τόπο της, στον Πύργο, όπου έκανε και τα πρώτα της βήματα στην υποκριτική παλαιότερα ως ερασιτέχνης, μέλος της Θ,Ο.Π. Ευχαρίστησε από καρδιάς την Έλντα Πανοπούλου και εκείνη με τη σειρά της, επίσης πολύ συγκινημένη, κάλεσε τον κόσμο να υποδεχθεί με ένα θερμό χειροκρότημα τα «παιδιά» της, που κόπιασαν γι αυτήν την παράσταση και έρχονται να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους. Όπως ακόμα ανέφερε «παιδιά που αγαπούν την τέχνη, είναι ευαίσθητα και καλά παιδιά»! Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν και η παρουσία του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιάννη Παπαδόπουλου που αναφέρθηκε στην ιστορία της καταγωγής της Έλντας Πανοπούλου, στον παππού και τον πατέρας της από το Πανόπουλο.

Μετά από τους χαιρετισμούς, τα φώτα έσβησαν και ξεκίνησε η παράσταση με χορό και τραγούδι, αλλά και ένα πολύ έξυπνο και ευρηματικό τρόπο στησίματος των λιτών  σκηνικών μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από τους ηθοποιούς παράλληλα με τα χορευτικά τους, τα οποία με τον ίδιο τρόπο άλλαζαν όποτε απαιτούσε το έργο.  Φυσικά ο ήρωας Χρυσάφης, ο «αχόρταγος» της ιστορίας με διπλή διανομή, ήταν και η αποκάλυψη της βραδιάς, αλλά και ο ρόλος που έδωσε και τα μηνύματα της παράστασης μέσα από την μοναδική συγγραφική μαεστρία του Δημήτρη Ψαθά, ότι η «βουλιμία» σε όλα τα επίπεδα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα πάθη και λάθη! Ήταν μια παράσταση που μας χάρισε δύο ώρες γέλιου και απολαύσαμε όλοι από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό!